wtorek, 2 lutego 2016

Cud oleju kokosowego

O cudownych właściwościach oleju kokosowego napisano już wiele, dlatego nie chciałabym się powtarzać i kopiować setek stron :) Dla tych, którzy uparcie omijali zalety oleju poniżej przedstawiam kilka głównych właściwości.
 

Dlaczego olej kokosowy jest taki "cudowny":
  • chroni przed chorobami serca, rakiem, cukrzycą oraz wieloma chorobami zwyrodnieniowymi;
  • wzmacnia układ immunologiczny, pomagając organizmowi odeprzeć ataki infekcji i chorób;
  • sprzyja zrzuceniu wagi, jest jedynym olejem niskokalorycznym;
  • wzmacnia rozwój kości i mocnych zębów, chroni przed osteoporozą;
  • zmniejsza przewlekłe stany zapalne;
  • łagodzi ból i podrażnienie powodowane przez hemoroidy;
  • usuwa lub zabija tasiemce, gnidy i inne pasożyty;
  • łagodzi suchość i łuszczenie skóry;
  • zwalcza łupież;
  • zapobiega szkodliwym skutkom słonecznego promieniowania UV np. zmarszczkom, obwisłej skórze czy plamom starczym;
To tylko niewielka część jego umiejętności :) Czy wiecie, że od wielu lat jest wykorzystywany w szpitalnych roztworach dożylnych w karmieniu poważnie chorych pacjentów? Stanowi również główny komponent mieszanki dla niemowląt, ponieważ dostarcza wielu podobnych składników jak mleko matki.
 
 
Aby cieszyć się drogocennymi właściwościami oleju kokosowego należy spożywać ok 3 łyżeczki stołowe dziennie. Jak je spożywać? Oto kilka moich sposobów: 
 
KAWA
Do każdej kawy dodaję około pół łyżeczki oleju kokosowego. Dzięki temu kawa nabiera fajnego posmaku :) 
 
 
KOKTAJL Z MLECZKA KOKOSOWEGO
Składniki:
1 banan
1 szklanka mleka kokosowego
1 szklanka soku pomarańczowego

Składniki połączyć i zmiksować.

PINA COLADA
1 szklanka mleka kokosowego
1 szklanka soku pomarańczowego
1/2 szklanki posiekanego ananasa
 
Składniki połączyć i zmiksować.

PLACKI ZIEMNIACZANE SMAŻONE NA OLEJU KOKOSOWYM
Tu już bez przepisu na placki :) Spróbujcie smażyć je na oleju kokosowym. Daje on świetny posmak ziemniakom :) RE-WE-LA-CJA :)

KOKOSOWO-OWSIANE CIASTECZKA
0,5 szklanki brązowego cukru
0,5 szklanki oleju kokosowego
2 jajka
0,5 łyżeczki esencji waniliowej
1,5 szklanki mąki
1 szklanka płatków owsianych (mogą być bezglutenowe)
0,5 szklanki wiórek kokosowych
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
0,5 łyżeczki cynamonu
0,4 łyżeczki soli
0,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich

Piekarnik nagrzany do 190 stopni. Wymieszaj cukier, olej kokosowy, jajka i wanilię. W oddzielnej misce połącz mąkę, płatki owsiane, kokos, sodę, cynamon i sól. Dodaj wilgotną mieszankę i orzechy włoskie. Zrób kulki o średnic ok 4 cm i umieść na blasze do pieczenia (kulki powinny mieć odstęp kilku cm). Delikatnie je spłaszcz. Piecz około 15 min.

WŁOSY I SKÓRA
Olej kokosowy to też świetny preparat na włosy i skórę. Przynajmniej 2 razy w tygodniu olejuje nim włosy. Nakładam go od połowy ich długości, aż po same końce. Olej ładnie je wygładza i sprawia, że są miękkie i błyszczące.
Dodatkowo stosuję go również jako dodatek do balsamu do ciała. Świetnie nawilża i zmiękcza skórę. A do tego wszystkiego pięknie pachnie :)


Polecam gorąco książki Cud oleju kokosowego oraz Kokos naturalny antybiotyk (obie dr Bruce Fife). Książki są źródłem nie tylko wielu informacji o dobroczynnym działaniu oleju kokosowego, znajdziecie w nich również naprawdę fajne przepisy :)
 
Może macie jakieś swoje, sprawdzone już sposoby na używanie oleju kokosowego?

E.

5 komentarzy:

  1. Olej kokosowy to świetny nawilżacz, natłuszczacz. Świetnie nadaje się do skóry z łuszczycą.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ha, jeden z moich pierwszych wpisów na blogu był o oleju kokosowym :) do dziś jestem jego wielką fanką! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja używam oleju kokosowego bezzapachowego po prostu zamiast zwykłego słonecznikowego.

    OdpowiedzUsuń
  4. Niestety nie jestem przekonana do wszechstronnego używania oleju kokosowego. Zdecydowanie nie nadaje się do moich włosów. Wolę je odżywić witaminami, zwłaszcza odkąd odkryłam Jelly Bear. Włosy są po nich mocne i lśniące i nie wypadają. Za to lej kokosowy jako dodatek do domowych kosmetyków tak, tylko nie do włosów i twarzy.

    OdpowiedzUsuń