Nie da się ukryć, że za oknem panuje już jesień. A na targu znajdziemy masę jesiennych warzyw, których grzech nie wykorzystać w kuchni. Jednym z nich jest dynia. Dynię możemy przyrządzić pod wieloma postaciami: zupy, ciasta, muffinek, tarty, chleba, koktajlu itp.
Ja szaleję za zupami, ciągle mi ich mało. Ból jest taki, że moje chłopaki nie przepadają za zupami, a dla siebie samej szkoda robić :) Ale jesień jest odstępstwem od tej reguły i w tym czasie zupy królują u mnie na potęgę!
Oto przepis z Kuchni Lidla na zupę krem z dyni:
Składniki:
- 1 kg dyni;
- 1 marchewka;
- 1 cebula;
- 2 ząbki czosnku;
- 3 szklanki bulionu drobiowego;
- 4 łyżki śmietany 18%;
- sól, pieprz do smaku;
- oliwa z oliwek;
Dynię obieramy, usuwamy pestki i kroimy w kostkę. Obieramy i kroimy w kostkę marchew, cebulę i czosnek. Wszystkie składniki przekładamy do garnka i na oliwie podsmażamy ok 3 min ciągle mieszając.
Warzywa zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem jeszcze ok 30 min, tak aby były miękkie. Przyprawiamy solą i pieprzem. Następnie całość rozdrabniamy blenderem do jednolitej konsystencji. Podajemy z łyżeczką śmietany 18% lub z grzankami :)
Ja osobiście zrezygnowałam ze śmietany i doprawiłam ją suszoną pietruchą :) Do tego dodałam jeszcze troszkę chili i soli czosnkowej ;)
Mam jeszcze nowy, fajny przepis na zupę paprykową. Już nie mogę się jej doczekać :D
Pozdrawiam jesienie
E.
Nie wiem dlaczego stronka znalazla sie wsrod sportowych blogow, niemniej przepis wyglada smakowicie :)
OdpowiedzUsuńZajrzyj do zakładki Fit Library, znajdziesz tam coś o sporcie. Nasz blog jest dość hm...eklektyczny. W spisie blogów urodowych też jesteśmy.
OdpowiedzUsuńZupa wygląda bardzo dobrze, mam nadzieję, że i tak smakuje. Osobiście uwielbiam zupę z dyni, nie dodaje do niej śmietany ani kostki rosołowej tylko ziemniak, marchew, cebulę oraz doprawiam pieprzem, solą, słodką papryką i imbirem, a na koniec - tak jak Ty - posypuję pietruszką.
OdpowiedzUsuń